bannerFokus: DAVČNA PRAVIČNOST za socialno pravičnost

Call for pictures / Vabilo k oddaji fotografij                                                          For ENGLISH click here

ROK ZA ODDAJO PODALJŠAN: 18.10.2015

Urbani pohajkovalci, opremljeni s fotoaparati ali telefoni in kritičnimi prebliski: Ekvilib Inštitut vas vabi, da se pridružite projektu Gibanje za davčno pravičnost in se ob naslednjem branju ulice za trenutek pomudite pri detajlu, ki v vas izzove asociacijo na davčno (ne)pravičnost.

KAKO?

Fotografiraj detajl, naloži fotko s komentarjem v slovenskem in/ali angleškem jeziku na stran, namenjeno oddaji fotografij. V spletni fotogaleriji bo najboljše izbiralo internetno občinstvo z glasovanjem* ter strokovna žirija v sestavi: Blaž Gselman, filozof in aktivist, Matej Leskovšek, fotograf in direktor Slovenia Press Photo, dr. Anita Ramšak, strokovnjakinja za področje človekovih pravic in Aleš Šifrer, vodja projekta.

KDAJ lahko delim svojo fotografijo?

Natečaj je odprt. Rok za oddajo fotografij je 18.10.2015.

ZAKAJ bi sodeloval/a?

Globalne in nacionalne davčne politike lahko zvenijo dolgočasno in izven našega dometa. In v trenutni situaciji je pogosto temu res tako. A te politike močno vplivajo na življenja nas in naših sodržavljanov na Zemlji, saj mnoge države še vedno omogočajo multinacionalkam in posameznikom davčno izogibanje, zaradi česar državam primanjkuje denarja za zagotavljanje kakovostnih javnih storitev, kot so izobraževanje in zdravstvo. Medtem ko državljani in zaposleni plačujemo svoje davke, se multinacionalke temu pogosto izognejo.

Ali ste vedeli: Medtem ko smo v zadnjih letih priča velikim finančnim rezom v Evropi, Evropska unija vsako leto izgubi okrog bilijon evrov zaradi  davčnega izogibanja in utaj davkov.

Problematiko davčne nepravičnosti lepo ponazori tudi tale filmček

Pomembno je, da uporabimo moč slike in besede in jasno pokažemo, da se zavedamo, v kakšnem svetu živimo, in v kakšnem si želimo živeti. Skupaj lahko oblikujemo pritisk za spremembe, šteje pa vsak kamenček, vsaka slika in beseda za oblikovanje mozaika v teh prizadevanjih.

ZAKAJ ŠE?

Najboljših 15 fotografij s komentarji bo oblikovalo mednarodno razstavo, ki bo potovala po Sloveniji in Evropi, zmagovalca ali zmagovalko pa čaka prav posebna nagrada, ki mu/ji bo omogočala njegovo/njeno nadaljnje delo.

Opomba: število pikslov ni bistveno – štejeta izvirnost in pronicljivost, tako fotografije, kot komentarja.


*Vsak lahko glasuje samo enkrat.

Fotografski natečaj je organiziran v sklopu projekta Gibanje za davčno pravičnost s finančno podporo Evropske unije. Vsebina fotografskega natečaja je v celoti odgovornost Ekvilib Inštituta in ne odraža nujno stališča Evropske unije.

European_Union
elzr